Saturday, March 5, 2011

~MAKANAN KOREA~

menu ari ni,ari sabtu,5/3/2011..adalah makanan korea..makanan ni da la nmanya tersendiri..tapi,x ingat laa..sebbnya ssh la nmanya..resepi ni,dari kawan..ni dy seorang yang suka sgt pada korea..x kiralah cerita ka..??bahasa percakapannya..??sumanya dy hebat dalam dunia korea..sgt hebat dy..smpai ana x minat tgok cita korea smpai tertarik dengan cita korea..dy la yang jadi translater ana..hehe~mmng terbek arrr..:)daa..so,pada satu ari ni,dy nak wat makanan korea..so,ana go on ja la...hmmmmm,sedappppppp!!!akhirnya,ana tertarik ngan masakannya..sooooo,ari ni tercatat la diari sya,buat makanan korea..sahabatku sayang..halalkan resepi ni yaaa..
tapi,ana x berapa tao la nak wat cam nti..tapi,tetap ada rasanya...hehe~


BAHAN-BAHAN;
*200gm spaghety
*1 tin black beans(da jual di arabella)
*1 inci halia
*3 ulas bawang putih
*2 batang cili hijau(mengikut kepedasan anda)
*2 sudu sos tiram
*1 kiub pati ayam
*1 sudu kicap
*1 sudu tepung jagung(untuk memekatkan kuah sahaja)
*6 batang isi ketam(rebus sahaja,jangan dimasukkan sekali dalam kuah)
*6 batang sosej daging
*1 liter air mineral
*secubit garam

CARA-CARA;

  1. rebus spaghety,dan toskan(ketepikan)
  2. buka tin black beans,asingkan air dan kacangnya..ambik kacang,dan tumbuk(x yah smpai lumat)ketepikan dahulu.
  3. panaskan minyak,tumis bawang,halia,dan cili,smpai kekunigan.
  4. masukkan air,tunggu sehingga mendidih..masukkan pula,stok pati ayam.
  5. masukkan black beans yang telah ditumbuk beserta airnya..kacao sehingga sebati.
  6. masukkan sos tiram dan kicap
  7. masukkan sosej.tunggu sehingga masak
  8. kemudiaan,masukkan tepung jagung,(ikut kepekatan yang anda mahukan)
  9. masukkan garam,siap
  10. taburkan isi ketam yang telah direbus tadi
~SELAMAT MENCUBA~

~KUIH AKOK~(kuih tradisional kelantan)

kuih akok adalah merupakan kuih tradisional kelantan..anda tao dak..??haaa..spa x tao..kat blog ana ni,dy akan tao..hihi~kuih akok ni sgt famous kat kelantan.sedappppp...tapi,bagi spa yang x pernah rasa..maybe dy rasa nak mual..sebab kuih akok ni kan banyak telur..telur merupakan bahan utamanya.sya ni sebenarnya orang mna ya..??kelantan ke??kedah??haaa...teka2x..haha~dua2nya bukan...haha.sya sebenarnya orang selangor..lahir kat selangor..mengaji ja kat kedah..cuma,cara percakapan sya ni,kedah cmpur kl..so,jadi pa..??pelik kan bunyinya....hehe~kalo orang x kenai sya..depa kata sya ni orang kedah..kalo melalui tepon,depa ingat ana ni orang kelantan..cian depa,penin memikirkan ana orang mna..ok,abs dah cerita..jom semak resepi~


BAHAN-BAHAN;
*5 biji telur
*200ml pati santan(sya guna serbuk santan 50gm)
*100ml air
*150gm gula melaka/gula perang(sya guna gula perang,sebab tiada gula melaka)
*1 cawan tepung gandum
*2 helai pandan disiat2x
*secubit garam

CARA-CARA;

  1. masak air bersma gula melaka.sampai mendidih.tutup api.
  2. masukkan santa.tunggu suam sedikit,masukkan telur,tepung,daun pandan,dan gaul sehingga sebati.
  3. tapiskan untuk mengelakkan berketul.
  4. panaskan oven dalam 200'c sebentar bersama acuan.
  5. letak sedikit minyak ke dalam setiap acuan..
  6. selepas 10 minit,keluarkan acuan.dan masukkan bancuhan bahan2x tadi ke dalam acuan.
  7. masukkan ke dalam oven semula,selama 10 minit sahaja.
  8. kuih ni akan mengembang di dalam oven,dy akan kecut selepas dikeluarkan dalam oven.
jom layan !!

AKOK OH AKOK!!


Gambaq dari dekat...:)
yummy3x....

JEMPUT MAKAN SEMUA....

Friday, March 4, 2011

menu hari jumaat,4/3/2011..


MEE UDANG...



AGAR-AGAR SANTAN PANDAN



BUAH MELAKA..yang diamik dari melaka..
haha~

~AGAR-AGAR SANTAN PANDAN~

air pandan bnyak lebih...nak wat pa ya..??hmmmm...haaaa!!jom wat agar2x..tapi,nak bagi sedap lagu mana ya..??yokkk,serbu internet yokkkk!!hehehehe...akhirnya jadilah agar-agar santan pandan...jemput makan...:)

MAK,ABAH....DIK RINDU KAT MAK,ABAH....

I LOVE U MAK ABAH!!I VERY MISS U..:(

HATI BERKECAI APABILA SANGAT2X MERINDUI KALIAN... 
YA ALLAH...
YA ALLAH..
KUATKANLAH  DIRIKU INI....

HATI NI MAKIN BERKECAI SEJAK MENGETAHUI MAK X JADI DATANG JORDAN..
SOB3X:(

DOAKAN ANAKMU DIPERANTAUN NI WAHAI MAK ABAHKU..
AGAR SELAMAT SEGALANYA!!
AMIN..

ok jom semak resepi...huhu~

BAHAN-BAHAN;
*20gm serbuk agar-agar
*1 cawan gula
*1400ml air
*120ml air dicampur dengan santan packet
*1 biji telur,dicampur dengan santan tersebut
*secubit garam
*1 helai daun pandan

CARA-CARA;
  1. masak air dengan gula dan daun pandan sehingga larut.
  2. masukkan serbuk agar-agar dan tunggu sehingga mendidih
  3. kecilkan api.tuangkan campuran santan dengan telur,garam dan kacau sehingga santan timbul dan berbintil2x.
  4. tuangkan ke dalam loyang.
  5. sejukkan ke dalam peti ais.tunggu sehinnga mengeras..baru dipotong.

~BUAH MELAKA~

kuih ni dah lama nak buat..tapi,nak ajak la kawan2x buat sekali..tapi,sumanya kata..ala,kita wat ari len la,ala,umah x dak ayaq..x best la nak buat..hmmmmm....sedih gak ati ni..x pa la,aku wat sorang2x la nmpaknya...so,arini ari jumaat..ari yang penghulu hari...arini jugak nak wat...x kira!!!pot2x...SIAP!!jom makan....hehe~


BAHAN-BAHAN;
*250gm tepung pulut
*1 helai daun pandan(rebus dan blend)
*3 titik pewarna hijau
* 3 cawan air pandan
*gula melaka(potong kecik2x)
*kelapa parut
*garam

CARA-CARA:
  1. masukkan tepung ke dalam bekas.
  2. masukkan air pandan sedikit demi sedikit.
  3. uli smpai tepung x lekat pada tangan.
  4. uli smpai jadi bulat..
  5. tekan ditengah2x (buat lubang)untuk diletakkan gula melaka.
  6. rebus kuih tersebut..jika kuih tersebut timbul..maknanya dah masak..
  7. angkat dengan penapis..
  8. tapiskan dahulu kemudian golekkan satu persatu kuih tersebut ke atas kelapa parut..(Campurkan sedikit garam di dalam kelapa parut tersebut)
NOTE:kalo nak sedap..buh la gula melaka 2 banyak2x supaya sedap..ok>>??selamat mencuba....:)ketika uli,masukkan beberapa titik pewarna..lupa nak habaq..huhu~


~MEE UDANG~

hee..jangan ingat kat jordan x leh makan mee udang..da udang tao kat sini...hmmmmm...tapi..udang yang ditangkap dalam frezer ler...:(x pa2x,suma dugaan..ala,makanan ja pun...janji dapat makan..kenyang perut..erkkk,alhamdulillah..hehe~udang sini sgt mahal..so,udang ni dah lama tangkap..time bulan 11..time mak sya datang jordan..so,bodek mak ler..mak,mak,mak...nak beli udang..udang kecik pun x pa la...mula2x,x bagi..sedih gak tao ati ni...:(TAPI...ALLAH lembutkan ati makku...time beli barang kat arabella..sya mintak izin lagi..pas2,terus dapat greenlight..mak kata'lor,awat amik udang kecik,x puas makan nanti...amik udang yang besar tue..ala,bila lagi..mak pun datang sekali sekala.."ya allah,alangkah gembiranya atiku ni....oh udang kegemaranku..akhornya...kau hadir juga padaku u pengubat rindu...hehe~THANK ALLAH,MAK!!syg makk...



BAHAN-BAHAN;
*1 paket spagheti
*10 ekor udang kecik(rebus,blend)
*30 ekor udang kecik(saiz xs)
*10 tangkai cili kering(rebus,blend)
*1 inci halia(blend)
*1/2 labu bawang besar(blend)
*1 ulas bawang putig(blend)
*3 sudu besar serbuk serai(da dijual di arabella)
*2 camca sos tiram
*1 camca gula perang
*2 kiub pati ayam
*3 batang sosej(dipotong secara kepingan)
*garam secukup rasa
*sayur..(saya gunakan sayur kubis bunga)
*telur(rebus)-u dimakan bersama mee udang nanti..

CARA-CARA;

  1. rebus udang dengan didihan air panas..kemudian,sejukkan..selepas sejuk..diblend.(jangan blend sekali ngan bahan yang lain)
  2. tumis bahan2x yang telah diblend tadi sehingga naik bau.
  3. masukkan air lebihan rebusan udang beserta udang dan sosej..
  4. larutkan gula perang bersama stok pati ayam..kacao sehingga sekata.
  5. masukkan sos tiram,serbuk serai..kaco lagi.
  6. masukkan sayur..biar sehingga masak...
  7. masukkan garam secukup rasa.
  8. rebus spaghety..kemudian ditoskan..
  9. rebus telur..untuk bahan sampingan
  10. siap dimakan.
NOTE:kalo nak letak syur lain..dipersilakan..nak buh bebola ka??pa ka..??terpulang pada anda..

Thursday, March 3, 2011

~INGAT LIMA PERKARA SEBELUM LIMA PERKARA~

mesti korang pelik kan..??napa tajuk nya begitu..??sja ja yang tajuk cam 2..agar diri ni,tidak leka ngan kesibukkan dunia.huhu~dah2x,jangan tacing2x nii..arini,sya update awal sikit..lepas masak..terus tangkap gambaq dan terus masuk dalam blog..yo la,asyik kena marah ngan kawan,lambat update blog..sabar yaa,sahabatku sayang..:)ok,menu arini....adalah yong tau fu versi jordan..sebab apa sya kata begitu..??kerna,kat jordan ni,tiada barang yang lengkap seperti di mas sna nooo..so,kena akur la..kalo mengidam pa2x..kena wat sendiri..dan olah resepi tersebut..TAPI..arini,sya baru p markaz sihhi..so......paham2x la sendiri..jadi,sya semakin jadi lemah..taip ni pun..smbil lena...eh,lagu mna 2,,??hmmm,pakat pikiaq2x naaaaa...anda nak resepi ka..??x perlu la...just post kali ni...nak tunjuk gambaq jaaaaaaa.....jangan marah...nanti,sya makin lemah..huhu~

isi ketam,sosej daging,sosej ayam berlada,sayur bayam,kacang pecal(di atasnya)

JEMPUT MAKAN!!

ni makanan korea..dibuat oleh sahabatku...hebat bukan..??


SEDAP....!!pasti nak lagi..haha~

kalo anda nak...p serbu umah no.1..suh dy masak..hehe~