Sunday, August 5, 2012

~NANAIMO BARS (canada) ~



kite mulakan entri kite pada kali ini dengan lafaz 
بسم الله الرحمن الرحيم

pada hari ini yaitu
5/8/2012
adalah hari yang bermakna buat kakakku tersayang..

HAPPY BIRTHDAY
BUAT
KAKAKKU
HAZRATI YAHAYA..

Dengan ucapan
Semoga dikurniakan iman yang sempurna,
akhlak yang terpuji, 
pekerti yang mulia,
umur yang bermanafaat,
rezeki yang halal,
ilmu yang berguna,
jodoh yang membahagiakan,
hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat.

insya-allah..
•❤• AMIN YA RABBAL A'LAMIN •❤•

Sebelum ana ingin berkongsikan resepi,ana ingin mengajak kalian semua untuk
tambahkan kekuatan rohani dan jasmani kalian..

BAGAIMANA..??


senang ja..

jom kite basahkan lidah kite dengan zikruallah..
walaupun kalian x menyebut dengan lidah..
tetapi hati kecil kalian tuekan sedang
menyebutkan kalimah ini...


hati kami x sebut pun..??
eh ya ka..??
yang kalian melihat dengan pacaindera kalian itu apa..??
kalian nampak kan gambar yang warna warni itu..??
haaa...so,paling jelas kalimah apa..?


Haaa..dah tahu kan..??
~selamat berzikir~

resipi kali ini adalah nanaimo bars yang berasal dari canada..
WAH!!
teruja x..??
hehe~
ana sampai termimpi2x nak wat nanaimo bars ni..
sehingga kakakku berkata padaku..
~kurangkn mnis dlm mskn, tmbhkn manis dlm snymn~ huhuhu
sebab pa ya kakak tue kata sebegitu..??
ana selalu masak manis2x ka..??
eh..x da la..
kisahnya..
semalam ana teringin sangat nak buat nanaimo ini..
sehingga masuk mimpi..
tapi..
tahu x ana mimpi apa.??
ana buat nanaimo ini khas untuk mak mentua..
adus!!
cmna boleh nak bagi kat mak mentua plak ni..??
wah..??
nampak ke wajahnya..?
huhu~
BIARLAH RAHSIA..
antara ana dengan ALLAH..!!
hehe~
so,dalam dialog kakak tadi dengan ana..
ana berkata..
terlebih tersenyum di alam khayalan sehingga tereffect sampai di dunia nyata..(*,^)..
haaa..??
paham x..??
kalo x paham..
buat2x paham lah ya..
(*,^)

sudah abis bercerita..
jom kite tengok apa resepinya..
bukan resepi jumpa mak mentua dalam mimpi..!!
tapi..
resepi 
~ NANAIMO BARS~


BAHAN-BAHAN:

(LAYER BAWAH)
-BOTTOM LAYER-


*113 gm butter
*50gm gula
*30gm serbuk koko
*1 butir telur
*1 sd kecil esen vanilla
*200gm cracker crabs @ pecahan biskut digestive
(ana x dak biskut dan digantikan dengan cereals)
(reka sendiri..haha~)
*65 gm kelapa parut kering
*50gm walnuts (ana x letak,sebab x dak stok)

CARA-CARA:

1.masukkan butter kedalam periuk sehingga lebur kesemuanya.

2.matikan api seketika,masukkan gula dengan perlahan2x..

3.kemudian masukkan pula serbuk koko dan gaul dengan sebati.

4.setelah gaul dengan sebati,biarkan seketika..dan pecahkan telur sehingga telur kuning dan putih bersatu..

5.letakkan periuk di atas dapur dan hidupkan api..sementara itu masukkan secepat mungkin telur yang telah dikocok dan kacau sehingga tidak berketul..

6.matikan api..dan masukkan adunan coklat tadi keatas cracker kite..

7.masukkan juga kelapa parut kering dan bersama esen vanila dan kacau sehingga rata..

8.masukkan di dalam loyang 8inci dan ratakan..

rupa lapisan pertama dan siap sedia diwrapkan..

dan biarkan di dalam peti ais selama 1 jam..

(LAPISAN KEDUA)
-MIDDLE LAYER-

BAHAN-BAHAN:

*56gm butter
*2-3 sudu besar susu @ cream
*20gm tepung custard vanila(ditapis)
*1/2 sudu kecil esen vanila
*230gm icing sugar(ditapis)

CARA-CARA;

1.Masukkan butter dan mixer selama 1minit..
2.masukkan tepung custard dan icing sugar yang telah ditapis..kemudian dimixer
3.masukkan perlahan2x esen vanila dan susu sehingga menjadi seperti creamer yang halus..

*jika creamer nampak seperti tebal..tambahkan sedikit lagi susu..dan mixer sehingga kehilatan halus..

4.masukkan icing kite pada layer kedua ini sperti dalam gambar..

5.ratakan dengan sudu sehingga menutupi layer bawah..

6.siap diwrapkan dan masukkan kedalam peti ais selama setengah jam

(LAPISAN ATAS)
-TOP LAYER-

BAHAN-BAHAN:

*120gm coklat masakan.
*14 gm butter

CARA-CARA:

1.letakkan satu mangkuk atas pinggan diatas periuk yang sedang distimkan.

2.biarkan coklat dan butter itu cair,kemudian kacau dengan sebati..

3.setelah coklat telah siap,masukkan kedalam loyang pada lapisan atas dan ratakan..

ratakan sehingga menutup dibahagian lapisan kedua..

setelah siap,wrapkan untuk dimasukkan ke dalam peti ais selama 10 minit..
*ana saja letak dicorations diatasnya..

potong dengan pisau yang tajam dan memotongnya dengan berhati-hati
*gambar setelah dipotong dan kelihatan tiga layer*
\inilah hasil pertamaku buat nanaimo bars ni..
mana barsnya..??
hahaha~
barsnya x menjadi sebab ana potong ganas,,
sampai hancur..
so,next time kalian nak buat
*kurangkan gula
*guna cracker biskut jangan guna cereals..
(rasa dia lain sikit la,kalo guna cereals,lagi menyihatkan..haha~)

so,inilah gambar sebenarnya:
sangat menyelerakan..
huhu~
x pa..
next time ana cuba lagi..
tapi,harap2x..mak mentua itu memang wujud dialam nyata bukan khayalan lagi
hehe~

sekian,

WASSALAM..


























No comments:

Post a Comment