Thursday, August 9, 2012

~SIZZLING CHICKEN AND MUSHROOM~


Allahamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah kite masih dapat merasai ramdhan pada tahun 
ini..
ucapkanlah kalimah (alhamdulillah) atas segala nikmat yang kite dapat
agar kite menjadi insan yang sentiasa bersyukur..

alhamdulillah pada hari ni dapat berbuka dengan satu menu yang cukup 
memberansangkan jiwa anda.
jangan cakaplah orang kat malaysia tue.
semua benda da..
x gaduh nak masak
p restoran mintak order..
terus makan apa yang dingininya.
kan..??
x pa,kan jordan pun boleh buat..
:p
haaa..
nak tahu apa..??


welcome to:



apa..??
kat jordan pun da sizzling ka..??
kalo da ana,x mustahil x da kan..!!
hehe~

jom jamu mata sat..

sizzling yee mee

sizzling sayur campur

haaa..apa macam..??
terancam dak..??
nak tahu bagaimana nak buat..??
jom kite semak resepi...
(*,^)

~SIZZLING CHICKEN AND MUSHROOM~

*4 ulas bawang putih (dihiris halus)
*cendawan shitake (cendawan kering)
-rendamkan cendawan selama 10 minit ke dalam air terlebih dahulu-
*1 keping dada ayam
*3 btang cili kering
-ana x dak stik cili kering,digantikan dengan sebatang cili hijau hidup-
(potong serong)
*2 sudu besar sos tiram
*3 sudu kicap air
*1 sudu kicap cair
*1/2 inci halia (dihiris)
*serbuk lada hitam (mengikut tahap kepedasan anda)
*garam secukup rasa
*minyak bijan beberapa titik
-x dak stok minyak bijan,so x letak..^--^
*carrot (optional)
*sayur bunga kubis (optional)
* air secukupnya
*1 sudu tepung gandum/ubi/jagung.
*sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA:
1.panaskan kuali dan masukkan minyak..kemudian masukkan bawang putih,cili,halia..tumis sehingga
naik bau
2.masukkan pula ayam sehingga separuh garing.kemudian masukkan kicap,dan sos tiram
3.kemudian masukkan sayur2xan seperti carrot dan sayur kobis dam masukkan air secukupnya
4.bancuhkan tepung bersama air dan masukkan ke dalam periuk.
5.masukkan pula,lada hitam,cendawan,garam dan setitik minyak bijan..
6.angkat dan letak ketepi,dan lihat pula langkah2x untuk mensizzlingkannya..
hehe~



LANGKAH-LANGKAH MASAK SECARA SIZZLING:

1.masukkan satu gulung mee/yee mee/ spaghety ke dalam kuali/pant sizzling
yang sedang panas..

2.tuangkan kuah sizzling ke atas mee di kuali secepat mungkin..

3.ketika kuah mengelegak,masukkan segera telur di dalam kuali tersebut.

4.angkat dan sedia dimakan..

~SELAMAT BERBUKA PUASA~






No comments:

Post a Comment