Saturday, March 5, 2011

~KUIH AKOK~(kuih tradisional kelantan)

kuih akok adalah merupakan kuih tradisional kelantan..anda tao dak..??haaa..spa x tao..kat blog ana ni,dy akan tao..hihi~kuih akok ni sgt famous kat kelantan.sedappppp...tapi,bagi spa yang x pernah rasa..maybe dy rasa nak mual..sebab kuih akok ni kan banyak telur..telur merupakan bahan utamanya.sya ni sebenarnya orang mna ya..??kelantan ke??kedah??haaa...teka2x..haha~dua2nya bukan...haha.sya sebenarnya orang selangor..lahir kat selangor..mengaji ja kat kedah..cuma,cara percakapan sya ni,kedah cmpur kl..so,jadi pa..??pelik kan bunyinya....hehe~kalo orang x kenai sya..depa kata sya ni orang kedah..kalo melalui tepon,depa ingat ana ni orang kelantan..cian depa,penin memikirkan ana orang mna..ok,abs dah cerita..jom semak resepi~


BAHAN-BAHAN;
*5 biji telur
*200ml pati santan(sya guna serbuk santan 50gm)
*100ml air
*150gm gula melaka/gula perang(sya guna gula perang,sebab tiada gula melaka)
*1 cawan tepung gandum
*2 helai pandan disiat2x
*secubit garam

CARA-CARA;

  1. masak air bersma gula melaka.sampai mendidih.tutup api.
  2. masukkan santa.tunggu suam sedikit,masukkan telur,tepung,daun pandan,dan gaul sehingga sebati.
  3. tapiskan untuk mengelakkan berketul.
  4. panaskan oven dalam 200'c sebentar bersama acuan.
  5. letak sedikit minyak ke dalam setiap acuan..
  6. selepas 10 minit,keluarkan acuan.dan masukkan bancuhan bahan2x tadi ke dalam acuan.
  7. masukkan ke dalam oven semula,selama 10 minit sahaja.
  8. kuih ni akan mengembang di dalam oven,dy akan kecut selepas dikeluarkan dalam oven.
jom layan !!

AKOK OH AKOK!!


Gambaq dari dekat...:)
yummy3x....

JEMPUT MAKAN SEMUA....

2 comments: