Monday, February 14, 2011

~MEE PANGSIT~

aritu malas nak masak nasi..cam dah bosan..asyik makan nasi jaa..al-maklumlah,ana ni suka jenis2x bihun,kalo x dak bru layan spaghety ke..??keow teow ka..??mee..??harap maklum ya..kat jordan nii,x dak mee..kalo da pun,dari thailand punya..rasanya agak "pelik" la sikit..huhu~ x cam ka malaysia nuu..hmmmm,nama pun dok perantaun..ok,jom semak resepi nii..


BAHAN-BAHAN;
*2 dada ayam(potong dadu)
*1 biji kentang  (potong 6 bahagian)
*1 kiub pati ayam
*1 sudu lada sulah biji(blend)
*4 labu bawang besar(blend)
*3 ulas bawang putih(blend)
*6 biji buah keras(blend)
*1 inci halia(blend)
*1 batang cili hijau(hiris)
*2 biji telur
*1 sudu minyak zaitun
*air secukupnya
*garam secukup rasa

CARA-CARA:

  1. panaskan kuali,tumis semua bahan2x yang telah diblend sehingga kekunigan dan naik bau.
  2. kemudian,masukkan kuib pati ayam bersama ayam..goreng sebentar..
  3. masukkan air dan ubi kentang..tunggu sehingga ubi tersebut empuk.
  4. kemudian,masukkan cili..(kalo nak pedas,tambahkan lagi cili tersebut)
  5. pecahkan telur dan biarkan sehinga telur itu naik
  6. siap dihidang dengan bawang goreng dan daun bawang(saya x letak,sebb x dak)
NOTE:boleh masukkan bebola dan pa sahaja untuk menambahkan bahan2xnya..ketika itu,di umah sya hanya mempunyai ayam jaa..so,sya just masukkan ayam.mee ni,makan bersama sambal kicap.

sory,gambaq x lawa,sebb amik time x ready dan x reti pun nak tangkap gmbq sebab x dak kemahiran tentang tu..huhu~minyak jgn letak nyak tao..nanti,jadi cam sya..terlebih dan ralik time 2..haha~

No comments:

Post a Comment