Sunday, February 27, 2011

~NASI BERIANI BERSAMA DAGING BAKAR SATAY~

punya penat memikir nak masak pa arini..huhu~dalam otak,x nak la nasi 2 nampak putih..nak nmpak da warna sikit..baru la selera nak makan...tiba2x,teringat da beli dalca kat arabella..saja kedik nak beli dalca..kot2x,da gunanya..hmmm...rupanya guna jugak arini...hehe~so,menu arini ialah daging kambing masak satay bakar,ala bakar pakai oven jaa..haha~,dalca dan juga ikan masak satay juga...lalalala~~~


(NASI BERIANI RAMUAN SENDIRI)

BAHAN-BAHAN:
*2 ulas bawang putih(hiris)
*1/2 biji bawang besar(hiris)
*1 inci halia
*1 sdu kecil jintan manis
*1 sudu kecil jintan putih
*2 sudu serbuk kari daging
*1 inci stok pati ayam-(options)(kalo da ayam,x yah guna stok pati ayam..just gunakan air ayam)
*1 cawan air
*3 cawan beras(dibasuh dan ditoskan)
*2 cawan susu segar
*1 sudu kecil kismis
*4 biji buah pelaga\
*5 bunga cengkih
*2 bunga lawang
*1 batang kayu manis
*daun pandan(siat dan simpulkan)
*100gm minyak sapi/sayuran

CARA-CARA;
  1. panaskan minyak di dalam periuk nasi..
  2. tumis bahan yang telah dihiris tadi sehingga naik bau.
  3. masukkan buah pelaga,bunga cengkih,kayu manis..
  4. masukkan jintan manis,jintan putih,stok ayam,serbuk kari bersama sedikit air..biar sehingga pecah minyak
  5. masukkan beras yang telah ditoskan..dan goreng sebentar bersama bahan tumis tadi.
  6. masukkan air bersama susu segar..garam dan kismis
  7. gaul sehingga sebati..
  8. masukkan daun pandan
  9. tutup tudung periuk..dan tunggu sehingga masak.


(DAGING DAN IKAN SATAY)

BAHAN-BAHAN;
*2 biji bawang besar
*1 ulas bawang putih
*1 sudu jintan manis
*1 sudu jintan puith
*1 sudu serbuk kunyit
*1 sudu serbuk cili kering
*1 sudu kecil kicap

CARA-CARA;
  1. kisar semua bahan2x diatas..
  2. perap ikan dan daging selama 3 jam..lagi lama lagi sedap.
  3. bakar dalam oven 180c..selama 45 minit.
(DALCA)

BAHAN-BAHAN;
(HIRIS)
*1/2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1 inci halia
(TUMBUK)
*1/2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1 inci halia

*6 biji buah pelaga
*6 bunga cengkih
*1 batang kayu manis
*1 sudu serbuk kari ayam
*1 sudu jintan manis
*1 sudu jintan putih
*3 sudu dalca(rebus dan ditumbuk)
*4 sudu santan
*minyak
*air secukupnya
*garam secukup rasa

CARA-CARA;
  1. panaskan minyak..tumis bahan yang telah dihiris dan juga yang telah ditumbuk sehingga naik bau.
  2. masukkan buah pelaga,bunga cengkih,kayu manis.
  3. masukkan serbuk kari,jintan dan sedikit air..sehingga pecah minyak.
  4. masukkan dalca yang telah ditumbuk..
  5. masukkan santan
  6. gaul sehungga sebati..
  7. masukkan garam secukupnya
  8. sedia dihidang..:)
NOTE:nak masukkan ayam @ pun sayur..dialu2kan..sya x boh kerna tiada.




No comments:

Post a Comment