(NAI LEMAK)
BAHAN-BAHAN;
*5 cawan beras
*5 cawan air (pakai air banyak,sebab pakai beras jasmin)
*2 ulas bawang putih(hiris)
*1/2 biji bawang besar
*200gm serbuk santan(dicampurkan dengan air)
*1 inci halia(hiris)
*1 sudu kecil halba
*1 sudu kecil kismis-options
*1 helai pandan(disiat dan simpulkan)
*beberapa titik pewarna hijau
*150gm butter sayuran
*garam secukup rasa
CARA-CARA;
- basuh beras kemudian toskan(ketepikan dahulu)
- panaskan periuk nasi..dan cairkan butter di dalam periuk nasi..
- kemudian tumis bawang besar,putih,halia bersama halba sehinngga naik bau.
- masukkan beras..dan goreng bersama bahan tumis tadi sehingga sekata.
- kemudian masukkan air berserta santan yang telah dicampurkan dalam air tadi.
- kacau sehingga sekata..
- masukkan kismis dan daun pandan..dan garam secukup rasa,beberapa titik perwarna hijau
- biarkan sehingga masak..
NOTE;kacau nasi tue selepas 15 minit..supaya santannya tidak berketul..hidang nasi bersama telur rebus,ikan bilis,kacang,timun,sambal...pasti melotop..bommmm..kedabommm!!
(SAMBAL IKAN BILIS)
BAHAN-BAHAN;
*15 batang cili kering
*3 biji bawang besar(kisar)
*3 ulas bawang putih(kisar)
*1 inci belacan(kisar)
*4 sudu sos cili
*4 sudu sos tomato
*1 gengam ikan bilis kecil(goreng dahulu)
*2 keping asam keping
*minyak
*garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA;
- goreng dahulu ikan bilis sehingga garing.kemudian ketepikan
- panaskan minyak,tumis bhan2x yang telah dikisar halus tadi..masak sehingga pecah minyak.
- masukkan sos cili dan sos tomato,asam keping
- masukkan garam dan gula..
- masak sehingga agak kering.
NOTE;masak lama2x sambal ni agar masakan ni biar2x meletop..pasti,anda ingin masak berkali2x..hihi~
No comments:
Post a Comment