Wednesday, January 12, 2011

~KUEW TEOW KUNG FU~

hari  ni,tiba2x plak teringin makan kuew teow..tp,nak masak pa dengan kuew teow ni...??lakna,goreng,char keow teow,hailam,kuew teow kuah,bandung,tomyam..hmmm..sumanya dah masak..teringin jugak nak wat  kelainan cikit..so,tunggu pa lagi,sya search kat internet.akhirnya jumpa resepi kuew teow kung fu..resepi dibawah ni,telah diolah oleh sya..sya ni seorang yang degil...x suka ikut resepi sgt,..bila dah tao cara,mula la kat dapur nanti main  cmpak jaa brng yang da..hehe~sebaik menjadi..!!huhu~



BAHAN-BAHAN:
*2 biji telur
*lada hitam?lada putih
*mix seafood(ayam sja pun boleh)
*1/2 cawan tepung jagung
*1 cawan air
*1 ulas bawang putih
*2 biji cili merah.
*sos tiram


CARA-CARA:

  1. pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam /lada putih di dalam mangkuk.
  2. masukkan keow teow dalam mangkuk yang berisi telur
  3. tuang dalan kuali yang dah diletakkan sedikit minyak.ratakan keow teow supaya menjadi nipis.
  4. balikkan supaya kedua2x masak.
  5. masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
  6. tumis bawang putih hingga sedikit perang.kemudian masukkan seafood.
  7. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali
  8. masukkan sedikit lada hitam,cili merah,sedikit sos tiram,dan sayur2an campuran
  9. biarkan kuah sedikit pekat,kemudian tuangkan ke dalam pinggan yang berisi keow teow tadi..


nampak macam rumit..tp,sbenarnya senang jaa..sedap..x percaya..??cuba la sendiri..dok di oversea ni,macam2x teringin..so,kalo nak makan kenalah wat sendiri..x da spa yg nak wat untuk anda..melainkan anda rajin dom dapur..hehe~

~ROTI JALA VERSI JORDAN~

cuti sem 1 sudah pun bermula..so,dalam otak pemikiran sya ni..sya pikir nak memantapkan masakan sya..besalah budak baru belajar kan..??semua ilmu ALLAH,mesti kita halusinya ....bknnya dy datang bergolek2x..so,menu untuk permulaan cuti sem ni ialah roti jala...sebenaqnya time tue,da 4 menu..bnyak bukan..??hehe~antara menu2xnya ialah roti jala,kuih cek mek molek,kuih keria dan makaroni bakar..





BAHAN-BAHAN:
*tepung gandum
*telur
*air
*serbuk kuyit
*garam secuku rasa


CARA-CARA:

  1. masukkan tepung gandum kedalam bekas..
  2. kemudian masukkan air secukupnya..
  3. kaco sehingga sebati..
  4. masukkan telur..kaco lagi sehingga sebati
  5. letakkan sedikit kunyit dan garam secukup rasa.(acuan jgnla terlalu cair dan pekat)

~KEK BATIK MUSTAWA ROBI' BA~

mesti anda tertanya2x sebab pa kek batik ni dinamakan KEK BATIK MUSTAWA ROBI' BA..haaa,ni jawapannya...hmmmm...pa nya..tiba2x lupa pulak..sat2x nak pikir..hmmmmm...hmmmmm...hmmmmm...hmmmm...haa,baru ingat!! kek ni ....kek ni...hmmmm..senang cita kek ni kepunyaan kelas mustawa robi' ba ler..hehe~



BAHAN-BAHAN:
*7 sudu besar cocoa powder
*1/2 tin susu pekat
*1 paket milo (3 in 1)
*1 kotak susu cair
*7 bungkuk biskut marrie
*250gm butter

CARA-CARA
  1. cairkan buttre atas periuk..
  2. masukkan serbuk cocoa dan milo
  3. kaco sehingga sebati,kemudian masukkan susu cair dan susu pekat dengan perlahan2x(awas,jgn smpai berketul,kena sentiasa kaco)
  4. kemudian masukkan biskut(setengah dipatahkan dua.setengah lagi..jgn dipatahkan)
  5. susu ngan penuh teliti untuk menampakkan menarik.
  6. sejukkan dalam peti ais.
topping kek batik,anda boleh hias pa sja anda suka..senang kan..!!kwan seumah sgt suka kek ni..cuba jangan  x cuba..

~UBI GORENG BEREMPAH~

makan pagi selalunya nasi goreng dak pun kentang goreng..bosan kan..??nak wat menu roti ni..saya kurang minat..kalo boleh mmng nak elak la makan roti..hehe~teruk kan..??tp,kalo kebuluq sgt..pilihan terakhir adalah roti..secara kebetulan,p kedai ternampak ubi..so,dalam pemikiran sya untuk menu kali ni ialah ubi goreng berempah..lalala~~



BAHAN-BAHAN
*1 batang ubi 
*1 sudu rempah kari daging
* 1 sudu kecil lada hitam(diblend)
*1 sudu jntan manis,jntan putih(diblend)
*tepung gandum
*air dan garam secukupnya

CARA-CARA
  1. gaul semua bhn2x diatas..
  2. panaskan minyak.
  3. kemudian goreng smpai nmpak kekuningan.
  4. sedia dimakan..(sedap makan panas,rangup sgt)


sory ek...gmbaq diatas x berapa lawa..sebabnya sakan saya ni sering x da air..tue yang da plastik..hehe~buat2x x nampak la plastik tue yaa..

~CREAMY CHICKEN SOUP~

ingat x,menu nasi cendawan sebentar tadi..saya guna soup cendawan yang kawan sya bawak balik..tp,malangnya sya guna banyak..secara kebetulan dy puasa plak time tue..so,qasa serba salah la plak..so,sya wat surprise untuk dy..sya search internet cmna nak wat soup tue..tp,bahan2x dalam internet,x dak kat jordan..buntu gak waktu tue..akhirnya sya tnya tuan punya resepi itu..so..tunggu pa lagi..jommm  masuk dapur!!!hehe~


BAHAN-BAHAN
*2 keping dada ayam
*1 biji bwng besar
*2 ulas bwng putih
*sayur campuran
*1/2 cawan mushroom (dihiris)
*1 kiub pati ayam
*4 cawan tepung gandum
*1/2 cawan susu cair
*1 sudu serbuk lada putih
*air secukupnya

CARA-CARA

  1. Tumis bawang sampai garing
  2. masukkan ayam dan goreng sampai masak
  3. tambahkan air dan masukkan asyuran campuran..renih sampai empuk
  4. masukkan pati ayam.kaco smpai sebati.
  5. bila sayuran dah empuk,masukkan bancuhan tepung dan susu cair.
  6. kaco smpai pekat.masukkan serbuk lada putih.
  7. masukkan garam secukup rasa.

sedap dimakan panas2x..jgn makan lambat..al-maklumlah musim sejuk kan..!!takot x sedap jaa dan nanti dy cepat berketul..so,bila dah berketul..tambahkan sedikit air ya wahai sahabat2xku...

~NASI CENDAWAN~

nasi tomato,nasi minyak,nasi ayam,nasi beriani,nasi daging dah pernah masak...hmmmm..pa plak menu untuk hari ni ek.??bosan la asyik makan nasi putih ni...al-maklumla..sya ni kurang gemar makan nasi..apatah lagi nasinya warna putih..kan best sekali sekala tukar selera...pa ya.../??????haaa...!!!!one idea...NASI CENDAWAN...hehe~korang pernah cuba x..??mesti pelik kan,,??mula2x sya x berapa yakin ngan menu nii.. tp,perasaan ingin mencuba sngat kuat..so,tunggu pa lagi...belasah ja la bhn2x wat nasi nii..hehe~ala,secara kebetulan,kwan serumah da bwak balik sup cendawan...so...nak tahu bhan2xnya..kita lihat dibwh niii...conpem terliur lahh!!!



NASI CENDAWAN

BAHAN-BAHAN:
*sup cendawan(sila tgk menu sup cendawan)
*1 labu bwng besar(hiris)
*1 inci halia(hiris)
*cendwan(dihiris kecil)(setengah lagi blend)
*secubit garam
*2 sudu butter
* 3 cawan beras

CARA-CARA
  1. cairkan butter dalam periuk nasi..
  2. tumis bwng,halia,cendawan yg telah dihiris smpai naik bau..
  3. basuh beras dan toskan..
  4. selepas naik bau,goreng bersma beras yng telah ditoskan sebentar tadi.
  5. kemudian masukan sup cendawan,dan cendawan yng telah diblend tadi..
  6. lastly,masukkan garam secukup rasa...
  7. siap dihidang...dimakan bersma sup sayur telur,ayam goreng crispy..yummy2x..pasti meletup punya..hehe~

~MEE REBUS~

sory ler,create blog khas budak2x jordan... terlambat...sory erk..,kepada sahabatku sayang jangan marah yaa hehe~..first time menyambut hari raya aidiladha di bumi ambia' ni..alamak...macam mna ni..?? buntu sangat kot memikirkan menu untuk dihidang pada tetamu..pikir punya pikir..dapat la idea..yakni mee rebus..hmmmm,dah lama kot x makan mee rebus..so,pa lagi..kelam kabut cari bahan..sebaik da bahan2xnya..hehe~gmbq di bwh ni,mee rebus bersama nasi jagung dan ayam rendang..itulah menu kami unuk raya nii...



MEE REBUS:

BAHAN-BAHAN:
*3 ulas bwng  putih
*2 biji bwng besar
*1 inci halia
*4 sudu cili boh(cili serbuk pun boleh)
*3 @ 4 rempah kari
*5 sudu udang kering
*3 biji kentang(sederhana besar)
*ayam(daging pun boleh)
*1 cawan kacang tanah(kcng tanah,time 2...sya x dak..so,sya guna pecal segera,kebetulan aritue bwk dari mas)
*1 batang serai(diketuk)
*air,gula dan garam secukup rasa

CARA-CARA
  1. rebus udang sampai kembang,blend dengan air rebusan tadi...
  2. rebus ayam smpai ayam masak..(ketepikan)
  3. rebus kentang sampai empuk,lenyekkan ...
  4. kisar bwng besar dan putih dan halia
  5. tumiskan bahan yang telah dikisar bersma udang td sehingga kering dan naik bau..
  6. masukkan serbuk cili,rempah kari,serai,tumis smpai sedikit kering.
  7. masukkan kentang kisar tadi,ayam bersama air rebusan ayam..
  8. air,gula serta garam sevukup rasa.