NASI TOMATO:
*3 cawan beras
*3 cawan air
*3 sudu tomato puree
*1/2 susu cair
*1 kiub pati ayam
*1 ulas bwng besar(hiris)
*1 inci halia(hiris)
*buah pelaga,bunga cengkih,bunga lawang,kayu manis(4 dik beradik)
*2 sudu butter
CARA-CARA:
- Panaskan periuk,letak butter,kemudian tumis 4 dik beradik.
- masukkan bwng dan halia yg tlh dihiris td kedalam periuk..
- selepas naik bau,gorng beras..
- masukkan air,susu cair dan kiub pati ayam
- gaul sehinnga sebati.
AYAM MASAK MERAH;
BAHAN-BAHAN:
*4 ketul ayam
*sebiji tomato(diblend)
*serai(diketuk)
*1 labu bwng besar(diblend)
*5 tangakai cili kering(boleh juga guna serbuk cili)
*2 sudu sos cili
*garam dan gula secukup rasa.
CARA-CARA:
- goreng ayam bersama kunyit..kemudian ketepikan..
- panaskan minyak kemudian tumiskan bwng besar yg sudah diblend td smpai naik bau.
- masukkan serbuk cli@cili kering...masak smpai pecah minyak.
- masukkan tomato yg diblend td..
- kemudian masukkan sos cili,serai,garam dan gula secukupnya...
- siap dihidang..
ACAR SAYUR:
BAHAN-BAHAN;
*timun
*bwng besar
*carrot
*cuka
*garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA:
- potong sayur secara panjang.
- masukkan cuka
- kemudian garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment