aritu malas nak masak nasi..cam dah bosan..asyik makan nasi jaa..al-maklumlah,ana ni suka jenis2x bihun,kalo x dak bru layan spaghety ke..??keow teow ka..??mee..??harap maklum ya..kat jordan nii,x dak mee..kalo da pun,dari thailand punya..rasanya agak "pelik" la sikit..huhu~ x cam ka malaysia nuu..hmmmm,nama pun dok perantaun..ok,jom semak resepi nii..
BAHAN-BAHAN;
*2 dada ayam(potong dadu)
*1 biji kentang (potong 6 bahagian)
*1 kiub pati ayam
*1 sudu lada sulah biji(blend)
*4 labu bawang besar(blend)
*3 ulas bawang putih(blend)
*6 biji buah keras(blend)
*1 inci halia(blend)
*1 batang cili hijau(hiris)
*2 biji telur
*1 sudu minyak zaitun
*air secukupnya
*garam secukup rasa
CARA-CARA:
- panaskan kuali,tumis semua bahan2x yang telah diblend sehingga kekunigan dan naik bau.
- kemudian,masukkan kuib pati ayam bersama ayam..goreng sebentar..
- masukkan air dan ubi kentang..tunggu sehingga ubi tersebut empuk.
- kemudian,masukkan cili..(kalo nak pedas,tambahkan lagi cili tersebut)
- pecahkan telur dan biarkan sehinga telur itu naik
- siap dihidang dengan bawang goreng dan daun bawang(saya x letak,sebb x dak)
NOTE:boleh masukkan bebola dan pa sahaja untuk menambahkan bahan2xnya..ketika itu,di umah sya hanya mempunyai ayam jaa..so,sya just masukkan ayam.mee ni,makan bersama sambal kicap.
sory,gambaq x lawa,sebb amik time x ready dan x reti pun nak tangkap gmbq sebab x dak kemahiran tentang tu..huhu~minyak jgn letak nyak tao..nanti,jadi cam sya..terlebih dan ralik time 2..haha~